Pleasen, het klinkt zo leuk!
Een scheiding brengt je kind uit balans. Waar het ene kind zich terugtrekt en inhoudt (introvert), richt het andere kind zijn emoties naar buiten en uit het zich door boos of agressief te worden (extravert).
Door het wegvallen van een stuk veiligheid en zekerheid, kan een introvert kind je constant tevreden willen stellen. Bijvoorbeeld door je te willen pleasen. Het kind kan dingen vertellen waarvan het denkt dat jij ze graag wilt horen. Het probeert je daarmee voor zich te winnen en te vriend te houden. Een profielschets van zo’n situatie:
“Roland (10 jaar) is een gevoelige jongen. Stoer van buiten, maar met een lief klein hartje. Het is een gezellige jongen en hij heeft aandacht voor de mensen om hem heen. Hij zal nooit tegen mij ingaan of mij iets zeggen op een kwade toon. Hij is juist heel meelevend en meevoelend. We denken overal hetzelfde over. Dat is erg fijn.
Ik merk wel dat hij sinds we gescheiden zijn iets stiller is geworden. Het lijkt of hij soms wat afdwaalt in zijn gedachten. Het is dan net of ik hem niet kan bereiken. Hij zit veel op zijn kamer te gamen en op zijn telefoon te appen met zijn vrienden. Als ik hem dan vraag wat er is, zegt hij altijd ‘er is niks’.”
Kijk goed naar je kind
Het is belangrijk goed naar het gedrag van je kind te blijven kijken. Je af te vragen of er iets in het gedrag is veranderd sinds de scheiding. Als je als kind je ouders constant tevreden wilt stellen kost dat enorm veel energie. Daardoor verstopt het zijn eigen emoties en komt je kind steeds verder van zichzelf af te staan. Dit kan consequenties hebben voor zijn verdere leven.
Hoe blijf je in contact?
Het is daarom oh, zo belangrijk met je kind in contact te blijven. Door te communiceren weet je hoe je kind zich voelt, waar je hem of haar mee kunt helpen. Je kind voelt zich daarmee gehoord en gezien. Zeker als het moeilijk zijn gevoelens kan uiten.
Tijdens de training ‘De Kinderen Scheiden Mee’ leer ik je kind te praten over zijn gevoelens. Omdat je kind openlijk over zijn of haar emoties mag praten, zal er gedurende de training herkenning zijn. Ze zullen elkaar bewust en onbewust tips geven. Zo ervaren ze dat ze zich niet hoeven te schamen voor de scheiding en dat ze hierin niet alleen staan. Ook geef ik hen tips om met jullie (de ouders) in contact te blijven. Het is belangrijk dat ze zich begrepen voelen. Elk kind wil immers gehoord en gezien worden.
Je kind opgeven voor de training
Wil je je kind(eren) opgeven voor de training ‘De Kinderen Scheiden Mee’? Kijk dan bij het overzicht van de trainingsdata. Er zijn trainingen voor kinderen in verschillende leeftijdsgroepen.
